Followers
Friday, January 11, 2013
Kuih Kohsui
Bhn A)
3/4 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1.1 liter air
Daun pandan simpulkan.(Masak semua dan tapis)
Bhn B)
2 cwn tpg gandum
1 cwn tpg ubi.
Bhn C)
1 sudu air kapur
Cara2:
tuang bhn A di atas bhn B sambil dikacau secara merata sedikit demi sedikit.
Tapis dan masukkan bhn C kacau rata2.
Tuang di atas loyang yg disapu minyak dan dilapik plastik tahan panas(plastik mikrovawe).
Kukus selama 25 - 30 min.
sejukkan baru potong dan digolek2 atas kelapa parut yg dicampur dgn garam secukup rasa.
Rujuk Gambar :
Langkah 1:sediakan bahan A dan B.
Langkah 2:masukkan sedikit demi sedikit air gula dlm tepung.
Langkah 3:masukkan air gula lagi sambil dikacau utk elak berketul2.
Langkah 4:tapis bancuhan tadi dgn penapis kasar.
Langkah 5:masukkan air kapur 1 sudu.
Langkah 6:kukus 25~30 minit dan sejukkan dulu baru dipotong.hasilnya jadilah kuih kohsui yg kenyal.potong dan golek dgn kelapa parut+sdkit garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment