Pengenalan Image Map

Followers

Friday, January 11, 2013

Kuih Kohsui




Bhn A)

3/4 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1.1 liter air
Daun pandan simpulkan.(Masak semua dan tapis)

Bhn B)

2 cwn tpg gandum
1 cwn tpg ubi.

Bhn C)

1 sudu air kapur

Cara2:


tuang bhn A di atas bhn B sambil dikacau secara merata sedikit demi sedikit.
Tapis dan masukkan bhn C kacau rata2.
Tuang di atas loyang yg disapu minyak dan dilapik plastik tahan panas(plastik mikrovawe).
Kukus selama 25 - 30 min.
sejukkan baru potong dan digolek2 atas kelapa parut yg dicampur dgn garam secukup rasa.

Rujuk Gambar :


Langkah 1:sediakan bahan A dan B.
Langkah 2:masukkan sedikit demi sedikit air gula dlm tepung.
Langkah 3:masukkan air gula lagi sambil dikacau utk elak berketul2.
Langkah 4:tapis bancuhan tadi dgn penapis kasar.
Langkah 5:masukkan air kapur 1 sudu.
Langkah 6:kukus 25~30 minit dan sejukkan dulu baru dipotong.hasilnya jadilah kuih kohsui yg kenyal.potong dan golek dgn kelapa parut+sdkit garam.

No comments:

Post a Comment