Pengenalan Image Map

Followers

Thursday, July 18, 2013

Nasi Minyak Gulai Ayam Terengganu

Nasik Minyak
bahan-bahan untuk nasi

-beras (dibersihkan dan ditoskan)
-2 biji bawang merah besar di potong mayang
-rempah 4 beradik3cm halia
-sedikit minyak sapi / minyak masak
-marjerin
-kiub ayam
-daun pandan 
-susu cair
-sirap

cara-cara memasak

-masukan minyak sapi (atau minyak masak) dan marjerin ke dalam periuk
-masukkan rempah kasar 4 beradik, bawang dan halia yang di mayang tadi. tumis sampai bahan bahan tadi naik bau dan sedikit garing. kemudian masukkan daun pandan.
-masukkan ke dalam rice cooker bersama air (sukatan air macam masak nasi biasa). 
-masukkan semua bahan bahan yang di tumis tadi bersama dengan sedikit susu cair dan kiub ayam (kalau tukar kiub ayam dengan garam pun boleh).
-selepas nasi masak dan hampir kering masukkan sedikit sirap kemudian biarkan nasi masak dalam rice cooker.
 
 
 
Gulai ayam ala Rerengganu

bahan-bahan

-ayam yang telah dipotong
-santan
-bawang merah, (blend)
-bawang putih, (blend)
-sedikit halia, (blend)
-sedikit lengkuas, (blend)
-sedikit kunyit (blend)
-rempah kasar 4 beradik
-cili kering (blend) atau cili giling (segera pun takpe)
-rempah gulai ayam (biasa aku guna kari ayam cap bunga, beli stok banyak banyak kat terengganu), 
 kalo takde rempah cap bunga ni boleh pakai rempah kari.
-asam keping
-garam, gul
-kerisik
-minyak masak
-kentang (dikupas kulit dan dipotong 4)

cara cara memasak

-panaskan minyak dalam kulai, masukkan rempah kasar 4 beradik. masak sehingga naik bau.
-masukkan lada kering yang di blend tadi (biasa aku guna yang dah siap cap taming sari), masak sehingga garing.
-masukkan bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas dan kunyit yg telah diblend tadi dan rempah gulai (serbuk gulai) kemudian masak sehingga naik bau dan pecah minyak. 
-kemudian masukkan  ayam, asam keping, gula dan garam, gaul hingga rata (masukkan air sedikit)
-kemudian masukkan santan
-masukkan kentang
-bila hampir masak masukkan sedikit kerisik.
-biarkan sehingga mendidih dan masak di atas dapur. 



 
Acar Mentah

bahan-bahan

-timun batang
-carrot
-kobis
-lada besar
-bawang merah besar
-sedikit cuka
-garam dan gula

cara cara membuat

-potong timun dan carrot (kecik2 memanjang) dan kobis (dihiris halus2 memanjang)
-potong lada besar
-mayang bawang merah besar
-masukkan garam, gula, cuka dan bawang ke dalam pinggang. kacau sehingga semua bahan bahan tadi sebati, kemudian masukkan timun, carrot ,kobis dan lada besar yang dipotong tadi dan gaul biar sebati.


Sambal belacan 

bahan-bahan

-lada burung (cili padi)
-lada besar (untuk elakkan sambal terlalu pedas)
-belacan (wajib sebab aq kan hantu belacan hehehe)
-garam dan gula
-asam limau / cuka

cara cara membuat

-blend semua bahan bahan diatas kemudian picit asam limau. dah siap hehehe...
-nak lagi sedap..jangan blend...tapi tumbuk sendiri guna alu dan lesung batu..peerrrgghhh...sedap... 
 
 
 Hidangan sepinggan nasi minyak, ayam gulai, acar mentah dan sambal belacan.

Ini lah rempah yang biasa saya dan keluarga guna bila nak masak gulai
tak kira la gulai ayam ke, ikan ke, lembu ke, kambing ke.......
semua akan guna rempah ni...mmg femes kat negeri Terengganu
kalo takde rempah ni..leh ganti ngan 
rempah kari la...

Ok...ini lah makanan kegemaran kami sekeluarga bila hari raya menjelma...juadah utama mak masak utk kami ialah Nasi Minyak Ayam gulai..
sedap tau....
ok...Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment