Pengenalan Image Map

Followers

Saturday, August 11, 2012

Kerabu Sotong Resipi Mak



Ermm....lambat lagi nak balik kampung...bila teringat kat Mak dan Ayah kat kampung...teringat masakan air tangan mak....teringat mcm2 kerabu yang mak buat tuk anak-anak tersayang....kerabu yang biasa mak buat ialah..kerabu ulam...kerabu timun batang...kerabu perut lembu..dan yang paling sedap kerabu buah bacang.....basicnya tetap sama w'pun jenis kerabu yg berbeza...

bulan puasa ni rasa teringin plak nak makan kerabu...tapi yang pasti bukan kerabu air tangan mak..huhuhu..sedih la plak....takpe la...kalo bukan kerabu air tangan mak pun...saya tetap akan guna resipi mak tuk wat kerabu...kali ni saya nak buat kerabu sotong...jom kite tgk bahan2 dan cara membuatnya...

Bahan-bahannya:

1- 5 ekor sotong (saiz tak besar sgt sbb takut isi keras)
2- 5 ulas bawang merah
3- beberapa urat kacang panjang
4- 3 kuntum bunga kantan
5- cili padi
6- kobis
7- 2 biji tomato
8- air asam jawa
9- 2 sudu makan cuka
10- 2 biji limau kasturi (ambil airnya)
11- garam dan gula
12- kerisik
13- 3 batang serai

Cara-cara membuatnya:

1- Masak air hingga mendidih, kemudian tutup api dan masukkan sotong dalam 10 minit atau sehingga sotong dah lembut. kemudian tos kan sotong dan potong bulat2...
2- hiris bawang merah, kacang panjang, kobis, tomato, serai, bunga kantan dan cili padi halus-halus...
3- gaulkan bawang merah yang telah dihiris halus dengan kerisik hingga sebati...pastikan kerisik tidak berketul-ketul...kemudian masukkan sotong dan gaulkan hingga rata...
4- kemudian masukkan kacang panjang, kobis, tomato, serai, bunga kantan dan cili padi yang telah dihiris halus dan gaul hingga rata....
5- masukkan cuka, air asam jawa, dan air perahan limau kasturi (masukkan sikit-sikit mengikut citarasa)....kemudian gaul hingga rata.
6- last skali masukkan sikit garam dan gula....kemudian gaul hingga rata...dah siap boleh la dihidangkan.....


Sedap tau.....boleh hilangkan rasa muak makanan masa berbuka puasa sbb kerabu ni dia kombinasi pelbagai rasa...ada rasa masam, manis dan masin....memamg akan menjadi pembuka selera la....kalo saya biasanya akan habis semangguk untuk ratah sahaja...sungguh enak....kerabu ni pun boleh dikategorikan makanan sihat...insyaAllah....

ok..selamat mencuba ye kawan-kawan.....

No comments:

Post a Comment