BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan sembilang segar (saya guna ikan patin)
- 7- 8 biji bendi muda (saya ganti 3 biji tomato di belah 4)
- 2 genggam daun kesom
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 btng serai- di ketuk, saya tambah
- 3/4 cawan jus asam jawa
- 1 1/2 cawan cili kisar
- 1/2 camca teh serbuk kunyit (nak lagi segar guna kunyit hidup)
- 1 inci halia, diketuk
- Garam dan sedikit gula
- 9 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
- 1/2 inci belacan, dibakar*
- 1/2 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
- Air secukupnya
- Ikan sembilang/ikan patin dicuci bersih, siang dan potong ikut suka, cuci kembali kemudian perap dengan garam dan jus limau nipis untuk 10 - 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk kunyit dan kacau rata. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 700 ml).
- Bila mendidih, masukkan ikan sembilang/ ikan patin dan daun kesum, gaul rata dan biar mendidih perlahan.
- Tambah bendi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak dengan api sederhana sehingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama dengan nasi hangat....
No comments:
Post a Comment