IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahannya:
Satu ekor ikan patin (patin sangkar, sedang-sedang)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
15 biji cili api (ditumbuk halus atau tak mau tumbuk pun tak pe)
2 sudu tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
2 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan
sedikit asaam keping
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
Cara-cara:
1. Ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam dan setelah dicuci gaul ngan garam skit dan perap sekejap.
2. Kunyit hidup, bawang kecil, bawang putih dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air, gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar sehingga menggelegak baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan. Kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesum, sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.
3. Cadangan Hidangan: sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi ibu saya sendiri.selamat mencuba
4. Tambahan: tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap masakan ini mengambil masa lebih kurang 20 minit.
( pesanan: kunyit hidup, cili padi, bawang kecil dan tempoyak tu, boleh blender dengan secawan air, tapi pastikan lada tidak terlalu halus dikisar).
Nota:
Petua
menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan
patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab daripada menggunakan air asam jawa
@ asam limau.
No comments:
Post a Comment