Bahan-bahan kek
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur
Cara-cara
- Campurkan gula pasir, serbuk koko, minyak masak, susu cair dan susu manis ke dalam periuk. Masak sebentar di atas api yang perlahan sehingga semua bahan larut.
- Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
- Pukul telur sampai kembang, campurkan dengan adunan koko. Gaul rata dan campurkan adunan tepung. Gaul sebati dan tuang ke dalam acuan.
- Tutup acuan dengan aluminium foil supaya wap tidak masuk ketika mengukus. Kukus kek selama 45-60 minit dengan api yang perlahan.
- Keluarkan kek dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum diletakkan topping ke atas kek.
Bahan-bahan topping (coklat ganache)
150 g thickened/whipping cream
150 g coklat masakan
15 g butter
150 g coklat masakan
15 g butter
Cara-cara
- Campurkan coklat masakan dan thickened cream dalam satu bekas. Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah double boiling.
- Kacau sehingga sebati, kemudian tambahkan butter.
- Biarkan campuran sejuk seketika. Bila campuran telah suam, curah coklat ganache ke atas kek.
No comments:
Post a Comment