TEPUNG LAKSAM:
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
sdikit garam,
Gaulkan semua bahan-bahan.
#Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat,masukkan tudung periuk dlm pengukus dan
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak...Bila da mengelembungdan permukaan kering kiranye da masak
Bila dah masak, keluarkan...
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
KUAH LAKSAM:
8-10 ekor Ikan -biasanya kite akan guna ikan selayang/sardin
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus,toskan dan asingkan tulang)
1 inci halia
5 ulas bwg putih
7 ulas bwg merah
1s/b lada hitam(bole lebih/kurangkan)
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam dan gula secukup rasa
CARA:
rebus ikan dan toskan..asingkan isi ikan dr tulang,kisar isi ikan bersama dgn air rebusan ikan tadi hingga hancur,tulang2 ikan kisar bersama kelapa tuk mendapatkan pati santan bersama pati tulang2 ikan tadi..tapiskan..masukkan semua isi ikan dan santan kedalam periuk..kisar halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan tadi..dan juga asam keping dan sedikit daun kesum.. Masak sehingga agak pekat,rasakan dengan garam dan gula...
Bahan untuk Ulam :
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum
bunga kantan
Kesemua bahan di atas di hiris halus..
Kesemua bahan di atas di hiris halus..
SAMBAL BELACAN:
cili api(ikut pedas)
cili merah
belacan
1 biji bawang merah
garam dan gula secukupnye
limau nipis atau limau kasturi
*goreng belacan..dan gorengkan sebentar cili merah,cili api dan bawang...tumbuk semua bahan..perisakan garam n gula..perahkan asam limau..dan masukkan 1s/b minyak lebihan goreng belacan tadi..
Cara nak hidangkan: potong laksam tadi bulat-bulat....masukkan ulam ikut citarasa....masukkan sambal....dan tuangkan kuah di atasnya......kalo saya lebih suka perah sedikit limau nipis atau limau kasturi....gaul-gaul rata dan siap sedia untuk di makan.....laksam ni boleh menjadi hidangan untuk makan sarapan pagi atau makan malam....selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment